...este un ochean ludic, la prima vedere. O jucărie de care uiţi adesea ieşind din copilărie şi care, pentru adulţi, devine un clişeu al culturii postmoderne, mai nou. Vă reamintesc, dacă ar mai fi necesar, că vorbim despre un tub cu pietricele colorate dispuse între nişte oglinzi interioare. La o infinitezimală atingere, dispunerea pietricelelor se modifică, rezultând în fiecare secundă o altă imagine. Nu-mi imaginez calvarul vreunuia care ar urmări să surprindă a doua oară aceeaşi simetrie colorată. Şi asta deoarece cred că trebuie să te laşi pradă iluziei optice fermecător hazardate a acestui joc solitar, să vrei să pierzi controlul, pur şi simplu. Privitul prin caleidoscop este cel mai solitar joc, fără îndoială. Dintotdeauna am găsit asemănări flagrante între imaginile din caleidoscop şi comportamentul uman. Pentru mine, la rigoare, oamenii sunt toţi construiţi din aceleaşi pietricele( instincte, sentimente, deprinderi, vise, idealuri, frustrări etc.) doar dispunerea acestora diferă. Numai din aranjarea şi din simetria culorilor derivă diversitatea noastră sau pasagerele incomunicări. Mereu alţii la suprafeţe şi constant aceiaşi în abisurile noastre, iată revelaţia şi discernământul pe care mi le produc câteva minute de privit printr-un caleidoscop.
caleidoscopul este un soi de aleph (era sa scriu alpeh) de falsa jucarie, chiar daca are un background de trickster. dar el reface si desface o lume-puzzle, iar jucareaua acesta ne place!
Măi,măi,măi.......................................măiastra m(esme)ea!Uite-aşa am mai învăţat ceva azi de la dvs. Susbscriu că jocul ăsta fascinatoriu este un aleph, aşa cum ziceţi.
Ei, măiastro, că dacă eu voi fi fost arsă pe rug într-o viaţă anterioară pentru suspiciune de ucenicie în vrăjitorie apoi ştiu sigur că dumneta fuseşi alchimistă de alchimistă, hihihi...
:) hiha!
Legenda spune că inventatorul şahului i-a cerut regelui drept recompensă o cantitate de grâu calculată astfel:
- pt primul pătrat de pe tablă - o boabă de grâu
- pt al doilea pătrat, 2 boabe de grâu
- pt al treilea - 4 boabe de grâu
ş.a.m.d., pt fiecare pătrat de două ori mai multe boabe de grâu decât pt pătratul anterior.
Regele a acceptat bucuros, dar după ce matematicienii curţii i-au făcut calculul, şi-a dat seama că suma reprezintă recolta de grâu a regatului pe mai mulţi ani...
Sunt 2 culori. 32 de piese. 64 de pătrate. Dar combinaţiile posibile sunt aproape nelimitate...
Lotus, mi-ai reamintit că asta mi-a zis-o tata câmd m-a învăţat şah. Ai făcut o asociere cel puţin interesantă cu ideea de caleidoscop.