Despre călătorii şi tăceri, din nou, dar altfel. Din volumul Douăsprezce povestiri călătoare al lui Gabriel Garcia Marquez am selectat azi pentru voi, ca şi pentru mine de-altfel, un text paradigmatic, exemplar, fermecător prin simplitatea faptelor descrise.
Într-un aeroport, un bărbat călătorind singur zăreşte o femeie foarte frumoasă, posesoare a unei atractivităţi inconştiente de sine. Subjugat de imaginea ei pe care o pierde fără voia sa repede din câmpul vederii, bărbatul se întristează. La îmbarcare, fără a fi îndrăznit să spere la asta vreo clipă, constată că hazardul a decis ca el şi ea să aibă scaune alăturate. Ca şi prima oară, femeia nici nu-l observă parcă pe bărbatul răvăşit de prezenţa ei. Urmează o lungă noapte de călătorie, în care ea doarme alături, chiar îşi va rezema tâmpla, inconştient, de umărul lui. E insensibilă la tot, iar bărbatul o contemplă neobosit şi şi-o însuşeşte imaginar. La aterizare, ea va schiţa un gest grăbit, politicos şi nimic mai mult. Devastat de absenţa ei bruscată de aterizarea pe aeroport, bărbatul va purta o viaţă în inima sa autoimputarea că nu i-a vorbit.
Fără intenţia de a strica prin hermeneutici excesive paradigma acestei pilde literare, constat că aşa ceva ni se poate întâmpla şi nouă. Anume să circulăm ca în somn printre ceilalţi, să contemplăm sfioşi de la distanţă, să amuţim de concentrare, să lăsăm interacţiunile privirii neîncheiate. În fine, să ştim cu precizie pe cine dorim, dar să nu ştim niciodată matematic exact câţi ne-au dorit.
comentariul dvs. de la final e mai interesant decat intamplarea din ggm( care are niste fragmente interesante si maria sa, marele scriitor)
nici nu cred ca ne-ar interesa prea mult daca ne-au dorit altii, mai ales ca acei altii sigur nu ne-ar fi starnit interesul. a se vedea in fragmentul de mai sus. dorim doar ce nu putem avea cu adevarat si suntem doriti de cei carora nu le-am acorda prea multa atentie. intamplarile fericite sunt filme siropoase ale sophiei coppola( ca tot am vazut costumaraia din marie antoinette) :P
Sunt sigură că există situaţii de reciprocitate a dorinţei fulgurante în zonele de tranzit. Rar, dar există.,,Întâmplări neîntâmplate'' pentru că nici el nici ea nu mai are timp de vorbit, acţionat, pentru simplul fapt că trebuie să urce fiecare urgent în alt avion, în alt tren etc.
aaa, si eu sper la asta:) ce frumos. atunci al e naibii de trist:(
va zic eu de ce: e din cauza lui. ca ea se presupune ca e o doamna la locul ei. de exemplu , dvs.( dupa poze aratai f bine) sa zicem ca sunteti singura, libera, disponibila dar nu in sensul ieftin. si vi se intalnesc privirile cu ale lui. si scapati bagajele din maini, le amestectai, sa fie cat mai cinematografic. el nu indrazneste ca se grabeste, o faceti dvs.? il abordati? e?
* aratati
Lola, aceste ,,intersectări'' există şi poartă cu ele acel provocator,,ce-ar fi dacă...''. În rest merci beaucoup pentru aprecieri. Lasă că tu eşti şi mai şi tocmai pentru că întreţii un mister foarte sugestiv în blogosferă. Ni te imaginăm foarte-foarte să ştii, zău.
Şi nu pot să-ţi spun cum aş proceda ,,în caz de'', hihihi....( chit că pot număra câteva astfel de situaţii incerte în experienţa proprie...). Nu pot dezvălui ca să nu afle cei care mai trec pe-aici despre anumite tehnici de seducţie. Aş face un deserviciu femeilor. Aaaa, a nu se înţelege că acţionez după ,,tehnici'' în faţa unor ochi frumoşi. Ooo,acolo acţionez după instincte( mai cenzurate sau poate libere)...hai că acum înţelegi tu, că eşti fată deşteaptă...:)
Pentru viaţă, nu contează cine este băiat şi cine fată sau care sunt convenţiile "epocii". Da, băiatul face primul pas în general. Dar dacă nu îl face, şi dacă nici tu nu faci nimic, s-a pierdut o şansă...
Lotus, zi de zi pierdem şanse de toate felurile, chiar şi cei mai îndrăzneţi bărbaţi, chiar şi cele mai îndrăzneţe femei. Pentru că realmente trăim foarte convenţional, în toate privinţele.
Ei, nici chiar asa... :)