Nu-mi place titlul Provizorat. Şi nici primele cincizeci de pagini din romanul pe care îl discut azi. Se întâmplă astfel pentru că sunt o fană împătimită a Dimineţii pierdute. Am să spun din nou, precum Ion Negoiţescu, că Dimineaţa...Gabrielei Adameşteanu se situează definitiv între primele trei romane, cele mai bune, din literatura românească sub comunism. Carevasăzică, pentru că Gabriela Adameştenu este o scriitoare atât de mare prin volumul său din 1984, eu am devenit o cititoare ingrată, extrem de exigentă, care pretind de la ea enorm. Citind începutul lui Provizorat descopăr că fluenţa ,,matinală'' a Gabrielei Adameşteanu este revolută. Letiţia şi Sorin, cuplul ilicit al cărţii, se încleştează erotic prin încăperi sordide, anii '70 made in Romania, cam ca în filmele lui Danieliuc. Nimic poetic, totul gri. Dar când în text se interpun fragmentele de,,interbelic'' atunci revin la sentimentele mele vechi şi constat că Gabriela Adameşteanu n-a pierdut nimic din teribila ei inteligenţă scriitoricească, nimic din capacitatea extraordinară de a reanima evenimente istorice. Nimic nu s-a zădărnicit din talentul Gabrielei Adameşteanu de a ne reda, de a ne reconstitui o atmosferă, un decupaj perfect din l'air-ul timpului pierdut, din vremea de aur a anilor '30 când pasiunile culturale, personale ori politice erau atât de vii. Când totul erau în fapt viu şi colorat, ca apoi să îngheţe pe o perioadă de aproape jumătate de secol. Atunci, constat că Gabriela Adameşteanu s-a aflat ea însăşi într-un provizorat autoimpus al scriiturii romaneşti. Iar nu al înţelegerii mentalităţii româneşti. Căci Gabriela Adameşteanu este scriitoarea care dovedeşte putinţa de a explica fără rest, cel mai eficient, mecanismele unei mentalităţi naţionale.Şi felul cum ideologiile au transformat românul în alt homo homini lupo.
(Mostră: Nelly Olaru, personajul din roman, este în anii cincizeci -şaizeci o oportunistă minoră a regimului comunist. Una din miloanele de oportunişti care trebuiau să supraveţuiască pentru a-şi întreţine rudele. Dar iată însă cine era Nelly în anii '40, o cu totul altă persoană, cu alte potenţialităţi o fiinţă fină, fără presentimente:,, Îi făcea zâmbind bezele cu mâna înmănuşată şi Virgil, rămas la geam, îi privea silueta care se tot micşora, pălărioara cu borul lăsat peste părul blond şi des, tuns carree, cu breton până la sprâncenele subţiate, gura bine conturată, cu un ruj grenat, picioarele cu glezne delicate în pantofii moi de chevreau, o tânără doamnă scoasă din cutie, cu care totdeauna se mândrea când ieşea în lume. Nu-i făcuse multe daruri şi în viitorul pe care nu şi-l ştia avea să-i facă şi mai puţine''.( p.162)
Atentă până în cel mai mic amănunt la condiţia femeii din România, în comunism, Gabriela Adameşteanu râmâne o maestră a detaliului şi a potenţialităţilor unui caracter feminin transpus epic.
Bine, ramane. Din ceea ce ai scris tu nu rezulta daca romanul merita citit sau nu.
Păcat că nu m-ai citit mai atent, mofturi. Am ales să fiu un pic obraznică comentând cartea ca şi cum i-ai spune cuiva dorit:,,ei, şi ce dacă ai x defect, ansamblul e atât de atrăgător că nu mă pot abţine să ...''. Ok? Aleg mereu să fiu ca sarea în bucate, chiar şi cu tine în acest moment.
Da, romanul este foarte bun, între primele zece româneşti publicate în ultimii cinci ani. Tratează despre crizele personale (erotice) influenţate de crizele politice( Criza economică interbelică, Rebeliunea Legionară, Momentul '48, închisorile din anii '50 etc.)
Nu vreau sa te contrazic. Dar cum de cunosti tot continutul cartii din moment ce ai citit doar inceputul ? De unde stii ca romanul este foarte bun, între primele zece româneşti publicate în ultimii cinci ani ?
Ai reuşit să mă superi. Pagina 162 e începutul cărţii, aşa-i? Am terminat aseară cartea aceasta şi am s-o introduc în teza mea de doctorat. N-am kef cum zice prietenul meu m.v. să postez mai mult aici pentru cititorii mei. Au şi ,,ei'' alte treburi pe cap... ,,Unii'' sunt aşa de grăbiţi că nu e cazul să mă ,,irosesc''. Cine vrea să citească recomandarea mea o face şi nu mă mai tachinează. Mai am de lucru un pic la teza mea,dacă tot m-ai provocat,... şi tot dacă vrei poţi s-o cumperi când şi dacă va deveni carte...
Pai eu nu credeam ca ai sa te superi. Ce sa fac sa-ti treaca ? Am urmarit sa-ti arat ca singura e mai greu decat daca ai fi scris intr-un blog colectiv sau unde dai de inteles ca publici tu. Fii singura si vei afla adevarul. Insa m-am uitat la contoarul tau. Stai foarte bine pentru stadiul de incepator si cresti foarte repede. Stergeti ochisorii !
O, aşa mai vii de-acasă...Dar de şters ochii nu-i cazul că nu sunt smiorcăită defel. Plâng foarte rar şi expresiv şi unii zic că-mi stă bine.:) Nu manipulez prin lacrimi.
Data viitoare străduieşte-te mai mult să mă tachinezi poate-poate îmi culegi vreo lacrimă, hihihi ...
Contorul ala este cam sarac in informatii. Ar trebui unul care sa afiseze nr de vizitatori unici pe zi. Cum ar fi cele oferite de extremetracking.com sau www.wta.ro.
Cum poate politicul influenta eroticul in universul personal al unei fiinte? :) Exceptand cazul in care ai fantezii cu cineva de la putere? :))
Ca întotdeauna, Lotus mă consiliază benevol, ce baftă pe mine...:)
Cum poate politicul să influenţeze eroticul? Stai să vezi cum şi cât de mult.
1. În caz de dictatură, orice intelectual cu dorinţă de ascensiune profesională este monitorizat din umbră foarte atent. Cu cine te... contează enorm la dosar.
2. Bârfa, în lipsă de altă ocupaţie, sub comunism a fost atroce. Despre unii s-a inventat că sunt homosexuali, despre alţii că şi-o pun cu...Şi aceste informaţii uneori ireale decideau soarta omului.
2. Adulterul şi contracepţia erau subiecte tabu. Dacă erai o femeie prea cochetă chiar dacă ,,o sfântă'' în fapt, îţi mergea buhul că te-ai culcat cu toată instituţia ca să fii discreditată etc. Gabriela Adameşteanu o prezintă pe Letiţia Arcan, personajul central al cărţii ca terifiată de o sarcină nedorită. E inutil să mai spun despre frigiditatea pe care i-o inducea această frică.
4. Condiţiile de viaţă precare ale celor de-atunci influenţau bucuria de a trăi a cuplurilor. După ce faci dragoste nu cred că este o plăcere să faci duş cu apă rece şi în beznă că s-a luat curentul etc. Corolar: mi se pare că pentru femei şi nu numai contează ambientul şi curăţenia locului unde se consumă un act erotic, eee, astfel de,,fineţuri''şi detalii nu erau aseigurate în comunism, ba dimpotrivă...
Şi multe altele. Şi de toate acestea nici eu n-am fost conştientă fără a citi anumite cărţi, fără a vedea anumite filme.(Nu uita de filmul lui Mungiu...) Pentru că părinţii noştri nu vor vorbi despre aceste traume, le e ruşine. De asta subliniez că G.A. este imbatabilă când scriind literatură restituie o atmosferă, un stil de viaţă mult diferit de al contemoranilor. E exhaustivă şi când prezintă mediocritatea celor,, de la serviciu'' care îi anihilau, îi vampirizau pe cei talentaţi. Asta parcă sună cunoscut, nu?
Ah, eu mă gândeam la politică la modul general, am uitat că vorbim de comunism. Atunci îţi dau dreptate. Uite alt element corelat: un unchi de al meu plătea la stat o taxă pentru că nu avea copii, deşi era trecut de adolescenţă. Undeva pe la 30 de ani parcă. Iată un posibil motiv în comunism, ca să te căsătoreşti şi să ai raporturi sexuale... :)))
Cred că cea mai mare problemă de natură erotică în comunism era faptul că oamenii erau foarte complexaţi şi pudici. Şi nu doar datorită lipsei de "material didactic" în media. După 89 s-a produs o adevarată explozie sexuală. Dar, chiar şi acum, părinţii tinerilor de astăzi evită sau le e jenă să discute deschis cu copii lor despre sex.
Sexualitatea înfloreşte în condiţii de relaxare( psihică şi fizică, ambele obligatorii). Vorbesc din experienţa mea, şi sper că ştiu ce spun, hihihi... Cum ar fi să-l parafrazez pe Descartes( ,,cuget, deci exist'')?... Sunt relaxat(ă), deci am poftă..., nu?)
În comunism relaxarea era aproape de nivelul 0. Pentru femei era cel mai greu. Cauzele crispării era că nu puteai avea încredere în nimeni şi nu numai... Azi, suntem relaxaţi oare? Mai mult, dar nu suficient. Azi ni se spune mereu: fii competitiv, n-ai voie să te ratezi! Alte cauze, alte crispări, dar tot(mmuuult) mai bine acum, sunt sigură.