De la o vreme m-am trezit problematizând despre ce va fi însemnând să fii un intelectual, un intelectual vero. Până să îmi definesc eu conceptul, care nu este unul chiar uşor, s-o admitem, iată ce explicaţie lucidă am descoperit în Omul dezrădăcinat a lui Tzvetan Todorov, carte pe care... je suis en train de lire. Subscriu prin urmare, la definiţia de mai jos.
,,Ce este un intelectual? În ce mă priveşte, delimitez înţelesul acestui cuvânt în felul următor: este un savant sau un artist( categorie care-i cuprinde şi pe scriitori) ce nu se mulţumeşte să facă ştiinţă ori să creeze opere de artă, să contribuie, aşadar, la propăşirea adevărului sau la înflorirea frumosului, ci se simte, pe deasupra, răspunzător de binele public, de valorile societăţii în care trăieşte şi care participă, deci, la dezbaterea privitoare la aceste valori. Intelectualul înţeles în felul acesta se situează la egală distanţă de artistul sau de savantul care nu se preocupă de dimensiunea politică şi etică a operei sale; şi de predicatorul ori de politicianul de profesie care nu creează vreo operă.’’(p.125) În consecinţă, şi unele bloguri pot efectua cu succes această dezbatere, mult mai onest decât la un tv, de pildă. Să-i salutăm pe bloggerii intelectuali atunci, ori de câte ori ne este dat să-i întâlnim.
mai exista si categoria "nici cal, nici magar", adica un fel de catar, si anume artisti care au intrat in viata politica, la noi sunt/au fost destui. unul, inca in viata, ar fi Mircea Diaconu, o dezamagire.
@ zulu
A fost si e inca e actor bun Mircea Diaconu, pacat ca s-a prostituat !
Absolut intamplator am dat peste citatul urmator putin mai devreme, mie mi se pare foarte inspirat.
An intellectual is a person who has discovered
something more interesting than sex.
Aldous Huxley
@eva: Definiţia lui Todorov sună cam ceauşist. Să facem, să dezbatem, să ne batem cu pumnul în piept... Cam muncitoresc aşa. Dacă de exemplu eşti în închisoare şi nu poţi face şi drege, se mai aplică definiţia?
Oricât am vrea noi să înflorim termenul cu sensuri, intelectual vine de la intelect. Aşadar, ce este intelectul?
@TB: =)))) Şi eu zic la fel. E tare dar şi foarte sugestiv în acelaşi timp... :))
intelectualul din ziua de azi din romania sufera de o boala generala: ipocrizia.nu stiu daca exista intelectual care sa-si asume responsabilitati- in ceea ce spune, face sau si mai trist...gandeste.si 'elita' intelectuala de la noi nu prea se mai exista.
Dragii mei, fiecare a spus ceva interesant relativ la ce am postat eu şi vă mulţumesc pentru implicarea...intelectuală.
Zulu,Gânduri: ...şi câţi ca el. Totuşi, posteritatea va face dreptate, căci politica trece arta rămâne. Talentele se vor spăla post mortem de crusta politică... Ion Barbu, alias Dan Barbilian a fost simpatizant legionar, dar pe noi nu ne mai intereasează acest aspect mai mult decât secundar.
TB, bine-ai venit. Deci, erai prin zonă şi brusc, te-am captat. De fapt, îmi place că-ţi place Huxley...,,Geniul şi zeiţa''...e bun!
Lotus, T.T., e adevărat! Dar asta este altă discuţie, mă voi gândi ... Poate că T.T. sugerează că înainte să ajungi în închispare ca intelectual trebuia să strigi tocmai împotriva acelora care te-au împins în final acolo. Adică: un intelectual adevărat trebuie să anticipeze, să fie vizionar, zic eu. În anii 30 când comuniştii se pregăteau discret pentru ce avea să vină poate mai mulţi intelectuali trtebuiau să strige în ,,piaţa ideilor '' contra lor, să aducă exemple din Rusia vecină despre cât de mult bine pot aduce comunişti.
Etimologia lui,,intelectual'' este de la ,,intelect''= gândire, inteligenţă, corect. Inteligenţa e condiţie sine qua non, dar nu e suficientă pt. a fi intelectual. Mai trebuie să alegi şi să fii moral şi activ public ca să poţi atrage,,gloata'' spre idei novatoare. Todorov spune clar mai departe în cartea sa că este o mare problemă când mari intelectuali aleg calea politică pentru a se face auziţi. Ce te faci dacă un scriitor alege radicalismul sau riscă precum Rushdie cu ,,Versetele satanice'', pe care mulţi îl hulesc de atunci?
Lolablau, n-am trăit pe termen lung în alte ţări şi mă întreb: ipocrizia este mai degrabă românească sau este un păcat ,,general şi internaţional''?
e un pacat general :)
mie dintre intelectualii de azi imi place f mult dl. Alex Leo Serban care e f erudit, cultivat si modern. nimic de reprosat. dar a ales sa locuiasca in alta tara. :( oare de ce, scumpa doamna? :(
:)
Despre Alex. Leo Şerban ştiu două lucruri certe: că este un tip foarte cult şi că îmi plac textele lui profi la nebunie.
Am aflat printre ultimii că presa i-a făcut mari deservicii în privinţa intimităţii. Regret profund această situaţie. Voi susţine mereu, până la capăt, dreptul la intimitate al unei persoane, fie vip, intelectual rasat sau om ,,simplu''. Mi-ar plăcea să cred că se va reconcilia cu ţara de baştină.
31 ianuarie 2011, 15:11
Corect!
dar nu numai textele profi, ORICE scris de domnia sa e...inimitabil si extraordinar. ma bucur ca va place, daca va mai posta pe bloguri( desi se pare ca s-a plictisit sa faca trafic gratis unora si altora, ma mandresc ca intra si pe afuristitul meu de blog mic) sper sa citeasca ce scrieti, cu siguranta ii va placea.
si sper sa-si revina si presa, ma refer la cea de calitate, si dl. Serban in ea, desi acum scrie pentru strainatate.mai doresc o cultura care sa-si recapete locul ei( ca-n per. interbelica) - pentru ca acum situatia e reductio ad absurdum.
Nu-mi place să fac declaraţii de amor intelectual, la modul public. Dar nici nu puteam să nu-ţi răspund, lola. Acuma, dacă va veni vreodată pe aici, am să-l bănuiesc de politeţe şi am să fac botic, hihihi. Şi nu vreau să fiu vizitată din politeţe, Doamne fereşte. Intuiţia îmi spune că nu e Alex Leo Şerban omul convenţionalelor politeţuri, pe care le desfid. Eu cred că m-am intersectat cu el pe un blog drag mie în trecut, dar nu mi-am pus problema cine e. Abia într-un final m-am dumirit că ar putea fi... chiar el. Da,tipul este o minte brici.
Citez : "Totuşi, posteritatea va face dreptate, căci politica trece arta rămâne. Talentele se vor spăla post mortem de crusta politică... Ion Barbu, alias Dan Barbilian a fost simpatizant legionar, dar pe noi nu ne mai intereasează acest aspect mai mult decât secundar."
...şi mă întristez. Din păcate ai dreptate. Iar asta sună cât se poate de rău dacă luăm în considerare tendinţele actuale. Acum 40-50 de ani aveam mai mulţi intelectuali care trăiau de pe urma creaţiilor lor decât avem acum. Acum 40-50 de ani nu exista manelism şi a deveni fotbalist nu era visul majorităţii puştanilor. La toate astea să mai adăugăm şi că în urmă cu 40-50 de ani analfabetismul era pe cale de dispariţie, acum nu doar că s-a reinventat ci s-a extins. Mai mult de jumătate dintre copii care termină liceul sunt analfabeţi funcţionali, ştiu să citească dar nu înţeleg ce au citit. An după an fenomenul manelismul se extinde, cam în acelaşi ritm în care populaţia de etnie românească pierde teren în faţa etnicilor rromi ( o româncă naşte în medie 1,3 copii, o ţigancă 3,5 şi ştim ce preţ pun pe educaţie, cultură, etc)şi an dupa an tot mai mulţi copii petrec ore în şir în faţa calculatorului prinşi în diferite jocuri şi tot mai puţini citesc. În câţiva ani cărţile clasice vor deveni istorie, locul fiindu-le luat de cărţile electronice. Book-readerele deja sunt dotate cu mp3 player, peste câţiva ani vor avea şi joculeţe şi atunci cred că puteam să închidem prăvălia intelectualităţii.
Să dea Domnul să mă înşel, dar generaţiile viitoare s-ar putea să-i recunoască drept intelectuali pe Salam, Guţă, Becali, Valy de la Baloteşti şi alte celebrităţi de acest gen pentru simplul motiv că pe adevăraţii intelectuali de azi nu vor fi capabili să-i înţeleagă.
@Feri
Această stare de fapt aş imputa-o în două direcţii:
1.mass-mediei care face( promovează) orice pentru bani
2.populaţiei care nu se ştie apăra de mass-media. Şi românii sunt animale gânditoare care pot alege, au discernământ, dar acestea, la naţia noastră,par amortizate.