Ori de câte ori te simţi mic în faţa navigării interminabile pe internet, fie şi căutând ceva precis, nu uita, ai experimentat din nou chaosul. Căci Haosul e atunci când nu poţi stăpâni situaţia. Artiştii şi filozofii anticii ştiau intuitiv enorm despre mecanismele psihicului uman, doar că le dădeau fenomenelor din minţile noastre alte nume. Pe vremea aceea nu se elaborau dicţionare de psihiatrie ori de psihologie, dar mesajul era excelent transmis poporului prin intermediul tragediilor, jucate în amfiteatre. De la mimesis la catharsis îşi gestionau astfel fricile şi lumea mergea înainte. Se ştie că tragedia ca gen dramatic a dispărut din literatură poate chiar după ultima reprezentaţie a Cidului lui Corneille. Să deducem că omul modern, numit aşa încă din secolul al XVIII-lea, nu mai are sentimente tragice? Că noi nu mai suntem electre, antigone, phedre, oedipi sau oreşti, s-ar spune. Ba, dimpotrivă, eu consider că trăim vremuri de hybris refulat. Căci hybrisul este o forţă întunecată a dualităţii umane, este încrederea nemăsurată în forţele proprii, este violenţa, pulsiunea şi excesul. Iar acesta din urmă a luat forma consumerismului de câteva decenii. Uneori mai bine am deplânge ca danaidele tragica noastră viaţă, pierderea speranţei şi a sensului. Ce aveau anticii şi nu avem noi? Ei au făcut o separare între chaos şi cosmos şi de aceea sufletul lor era mai împăcat.(Vă sugerez să asortaţi postarea-mi cu o regie mereu preocupată de esenţializarea hybrisului, un Măniuţiu desăvârşit pe care l-am văzut cu ani în urmă. Implicit cu un Marian Râlea perfect, adică tragic.)
Ai ridicat stacheta. Pentru tragism omul trebuie sa fie profund. Omul contemporan (recent) nu mai e profund. Democratizarea culturii a pus o presiune pe individualitatile de valoare pe care le-a tras in jos. Multi scriitori scriu ceea ce se cere si nu ceea ce-i framanta. Modul de a privi Moartea s-a schimbat fata de perioada Antichitatii. Daca sunt indivizi care sunt in stare sa se sinucida in direct la televizor pentru celebritate, inseamna ca ne-am pierdut busola. Ai dreptate, suntem in plin haos. Nu ne-a mai ramas decat Oreste cel paranormal de la B1.
domnul suciu mi-a luat vorba din... degete. exact, asta este: dimensiunea (ştiu, e un clişeu, dar se pretează aici) tragicului i-a fost amputată omului de pe la revoluţia industrială încoace. de-aia îi preţuim atîta pe absurzi, că ei sînt singurii care şi-au îndreptat privirea spre thanathos, în forme minore sau, hai să zicem, light.
@ mofturi
...să zicem că stacheta mi-a fost ridicată mereu. Restul e diversiune şi strategie de promovare hihihi. Cu toate acestea rămân mereu sinceră. Sau pe scurt, acesta-i un blog colocvial în care scriu fragmentat şi un pic jurnalistic despre ce mă preocupă. Şi rezultă că sunt o fiinţă alcătuită din trup, creier( raţiune) şi suflet. Chiar rezultă, nu? Uneori vorbim aici despre un vin bun, alteori despre senzualitate, alteori despre Witgenstein sau despre Julian Bell. Iar dacă par frivolă e doar o aparenţă, garantat...
@ culmea
...absurdul şi Beckett, ,,Aşteptându-l pe Godot'', preferata mea.
culmea:
interesanta observatia privind absurzii... cred insa ca in literatura in general tema principala acum este moartea (dupa explozia cu sexualitatea)
Care tragedie? Ce dramă? Păi, avem telenovele şi Iartă-mă... Poftim? Artă? Ia te rog rămâi dumneata două săptămani în concediu, să te mai gândeşti...
..................
Este mai mult decât lipsa profunzimii în artă. Este o lipsă a profunzimii în orice. Este un fel de nebunie şi superficialitate generală. Cum foarte frumos remarca într-un articol tudorchirila.
@ Lotus
Cine sau ce... e responsabilul de lipsa de profunzime generalizată? Manipularea mediatică oare? Mai avem liber arbitru, poate.
lolablau, o femeie inteligentă de-altfel, îmi scrie că nu se mai caută cărţile grele. Nu sunt de acord cu ea. Suntem liberi!... să le căutăm.
Informatiile se obtin prea usor si educatia generala sufera. Numai universitatile pot forma oameni “culturalizati”. Dar cei mai multi nu au absolvit o facultate. Bagajul se obtine de la Internet. Papadie, Herodot... Dar daca click-ul te duce la ceva porno, te duci mai repede intr-acolo. Herodot poate sa mai astepte ca nu lesina ! Deci timpul este folosit pentru date superficiale sau divertisment. N-ai cum sa dovedesti apetenta pentru chestii profunde !
@mofturi
Doar parţial adevărat. Dacă pe tine te interesează foarte mult o poezie, nu intrii pe site-uri pentru adulţi. Sau intrii şi după 30 minute revii la ce doreai, iar acum ele nu te mai deturnează... :))
Un aspect distinct este accesul prea facil la informaţii esenţiale. După care umblai cu limba scoasă mai demult şi pe care le găseşti acum rapid pe net. Îşi pierd semnificaţia şi încărcătura. Ca un Te iubesc spus zilnic.
Însă dacă pe net există această aglomeraţie random de informaţii bune şi proaste, ce te faci cu Ştirile de la ora 5?...
Nici cu şcoala nu sunt de acord pe deplin. Pentru că în loc să fie formatoare de caracter şi dezvoltatoare de personalitate se pune accentul pe acumularea cantitativă a unor informaţii. Din nou multă superficialitate.
Însă orice circumstanţe exterioare nu au efect decât dacă le permiţi. Un om inteligent nu se apucă să poarte haine rupte că aşa te-a văzut pe tine la tv. Şi nu işi pierde interesul pentru informaţii de calitate. Era un citat: "Cantitatea totală de inteligenţă de pe planetă rămâne constantă. Creşte numai populaţia..."
@ Lotus, subscriu la tot ce-ai scris, gândit. Televiziunea îţi dă de-a gata, pe când internetul poate fi o pădure amazoniană prin care îţi faci singur potecă.
Pe net pot căuta numai chestiuni legate de un domeniu dat, numai pe el să clickez. Fiecare ne gestionăm cum putem însă gusturile şi timpul, dependenţele.
Poate fi internetul o sursă de informaţie profesională justă? Niciodată ca o universitate bună sau ca o bibliotecă updatată sau ca un laborator, în ştiinţele exacte.Sub tone de balast de copy-pasturi mai găseşti şi informaţii preţioase, dar uneori efortul nu prea merită.
Cauza superficialitatii noastre este chiar progresul tehnologic care se scuteste de efort intelectual. Ganditi-va ca-n timpul lui Homer poemele erau memorate si recitate.
Ion şi Maria făceau dragoste. Ion:
- Mărie, eşti divină!
Maria:
- Di vină suntem amândoi, Ioane...
Exteriorul este, metaforic vorbind, o oglindire a noastră. Într-o lume de oameni cu aspiraţii înalte o mass-media axată pe frivol dă faliment. Dar iată că acum ea este în floare. Asta nu îmi spune decât că nivelul de imbecilitate generală este în creştere.
În acelaşi timp nu poţi ignora cu nepăsare modelele care se oferă tinerilor din ziua de azi. Ce model va lua de exemplu o fată de la tv? Găseşte-ţi unul cu bani sau eşti fraieră? Iubirea nu contează? Prostituează-te în direct?
Cine e vinovat? Noi sau mass-media? Amândoi, Ioane...
@mofturi: superb comentariu. aşa este. însă aici sunt nişte puncte de suspensie. tehnologia poate fi folosită şi în bine. de ce spre exemplu nu se atrage atenţia asupra acestui aspect? de ce în şcoli nu se pune accentul pe trezirea aspiraţiilor profunde pe care fiecare fiinţă umană ar trebui să le dezvolte? de ce suntem bombardaţi la tv cu tâmpenii? suna a tehnologie in the wrong hands... şi într-o lume care paradoxal este interesată de bani şi în criză de peste o sută de ani.
and again... dacă iei 10 persoane mediocre şi una inteligentă, şi le pui la tv, pe cele 10 le poţi face să privească spre cer sau spre pământ. dar cea inteligentă va privi doar spre cer tot timpul. amândoi, ioane...
@ Lotus
,,amândoi'' într-adevăr. Mofturi este mai teoretician în această chestiune, tu mai pragmatic, dar amândoi dovediţi că sunteţi neliniştiţi de condiţia omului contemporan.
Tv-ul cultivă mediocritatea pentru că mediocrul nu e conştient de sine, el nu se revoltă. Intelectualii( minoritari), da.
Un copil lăsat cu telecomanda în mână este imaginea dezintegrării de sine viitoare. De ce sunt atât de omnipotente televiziunile încât îi sacrifică şi pe copii?
fuse ieri o iemisune pe cultural cu andrei serban si patapievici despre treburli astea cu...tragediile si la ce sunt bune ele.
@eva: in my humble opinion, nu stiu daca este teoretician, dar este inteligent. chestia cu tehnologia e geniala. e un aspect mai profund, nu iti sare in ochi din prima. si asa e, intr-un fel are dreptate.
in ce priveste mass-media din romania, exista o sumedenie de ziare, posturi tv si radiouri nationale, si vreo 4-5 (4 cred ) grupuri media. adica un trust are x televiziuni, n radiouri si t ziare. deci 4 oameni care pot crea si transmite o idee.
app de tv: cat de tampit poate sa te considere cineva astfel incat sa iti puna intr-o emisiune de umor (lasand la o parte vulgaritatea si lipsa de esenta a poantelor) banda cu aplauze si rasete cand considera ei ca e de ras?...
@ Lotus
mă oripilează radierea de putere a acelor trusturi mediatice. Sunt idealistă dacă spun că bloggerii buni se pot opune lor în viitor? Şi blogul e sursă de informaţie! Eu pot pune aici ştiri reale selectate de mine din realitate. Merg pe stradă, scriu despre un accident, despre o clădire nou contruită etc., întreb un trecător ce crede despre soarta ţării mai ,,iau'' de la alţii şi experimentez o spontană ,,agenţie de ştiri''. Păi,nu? Lăsând gluma, poate marii ziarişti vor începe să aibe conştiinţă şi să spună tot ce ştiu, nu doar ce sunt plătiţi să zică.
eu cred că multă lume se informează pe net. este drept ca hotnews sau mediafax au un trafic foarte mare dar am citit comentarii care spuneau ca respectivii prefera să intre pe bloguri şi să citească o opinie subiectivă decât ce li se dă pe tavă.
@ Lotus
mă gândeam eu că oamenii caută o alternativă...
Heya outstanding blog! Does running a blog like this require a lot of
work? I have virtually no understanding of programming but I had been hoping to start my own blog in the
near future. Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners
please share. I understand this is off topic however I just had to
ask. Thanks!
Look at my site - jocuri gratis masini