Ioan Petru Culianu în Eros şi Magie în Renaştere,1484, explică foarte fundamentat cum s-a produs schimbarea de mentalitate care l-a metamorfozat pe omul medieval în om premodern. În ce fel alchimia şi vrăjitoria au devenit începuturi ale raţionalismului de la un moment dat. Înainte de această a două schismă europeană a imaginarului colectiv, sunt convinsă că una la fel de răvăşitoare s-a produs în primul secol al creştinismului când un singur zeu i-a gonit pe toţi ceilalţi din templele cetăţii. La cea de-a treia răsturnare de percepţie a omului asupra lumii asistăm noi, cei trăitori în ultimele două decenii. Mă refer la schimbarea de viziune pe care a produs-o internetul şi virtualizarea. În acest sens, filozofii deconstructivismului probează o deja existentă scindare a realului, în real prim, dacă vreţi, şi în real secundar. Aceste toate consideraţii mi-au fost prilejuite de sugestia Ruxandrei Cesereanu care plăsmuieşte în ultimul său roman un personaj demiurgic. capabil să creeze propria sa realitate. Este vorba de programatorul de jocuri pe calculator Merlin Mistral. El, claustrat în camera sa tehnologizată, ca vechii vrăjitorii în hrubele lor, nu are nevoie să vadă sau să studieze îngerii de care vorbeşte toată Metropola. El poate mai mult de-atât. Fiind demiurgul jocului virtual,, A doua Viaţă'', Merlin Mistral îşi poate concepe o armată infinită de îngeri, creaţi din încrucişări de avataruri. Stăpân al lumii sale, Merlin Mistral jubilează în singurătate, el este zeul nevăzut al internetului. Cred că dependenţii de jocuri pe calculator ar înţelege cel mai bine cum este să te muţi în alt plan al percepţiei senzoriale. Revenind la Ioan Petru Culianu, fin erudit al imaginarului colectiv uman şi al evoluţiei istorice a acestuia, iată ce spune el în cartea sa pentru care am o pasiune deosebită:,,trebuie să recunoaştem că de la Renaştere încoace facultăţile noastre de a opera direct cu propriile noastre fantasme(...) s-au micşorat. Raporturile dintre conştient şi inconştient s-au modificat profund iar capacitatea noastră de a ne domina propriile procese imaginare s-a redus la zero.''
Ţin să adaug în acest spaţiu restrâns că I.P.Culianu demonstrează excelente asociaţii între manipularea prin magie( în Evul Mediu) faţă de manipularea prin tehnologie în Evul Media.( sintagma ultimă am preluat-o cu vervă de la Bogdan Ghiu) Omul medieval avea, iată, ceva ce noi, oamenii tehnologizaţi, nu mai deţinem căci ne-a fost extirpat. El, omul vechi avea prin urmare o imaginaţie mai bogată plăsmuită intern. El decidea cu ce îşi popula mintea. În schimb, noi ne-am exteriorizat imaginarul(phantasia), şi implicit capacitatea de a o controla. ( Notă: Ruxandra Cesereanu ştie ce vorbeşte, ea care este puternic implicată în treburile cercului Phantasma de la Cluj.)
Ţin să adaug în acest spaţiu restrâns că I.P.Culianu demonstrează excelente asociaţii între manipularea prin magie( în Evul Mediu) faţă de manipularea prin tehnologie în Evul Media.( sintagma ultimă am preluat-o cu vervă de la Bogdan Ghiu) Omul medieval avea, iată, ceva ce noi, oamenii tehnologizaţi, nu mai deţinem căci ne-a fost extirpat. El, omul vechi avea prin urmare o imaginaţie mai bogată plăsmuită intern. El decidea cu ce îşi popula mintea. În schimb, noi ne-am exteriorizat imaginarul(phantasia), şi implicit capacitatea de a o controla. ( Notă: Ruxandra Cesereanu ştie ce vorbeşte, ea care este puternic implicată în treburile cercului Phantasma de la Cluj.)
nu am citit i p culianu. dar postarea dvs ca si toate celelalte care au fost si care vor fi(speram) sunt mai mult decat interesante...
despre 'zeul care i-a alungat pe ceilalti zei' sa nu dezvoltam chestia asta...pentru ca religiile nu se confunda cu mitologiile, inconstientul si manipularea colectiva nu are nimic de a face cu 'hipnotismul' maselor, cu extazul mistic.
comparatia vrajitoriei evului mediu cu manipularea tehnologizata de azi este veridica doar la nivel stilistic. fortele oculte ale evului mediu nu pot fi retraite la fel de intens de 'prostime', popor asa cum sunt ei 'hipnotizati' de mass-media, internet. pentru ca acum poti alege ce sa citesti, ce sa vizionezi. ocultismul, vrajitoria, magia neagra insa sunt absolut periculoase, nu te poti juca cu energia negativa din univers...( ask einstein).
asadar, sa nu amestecam 'fantasmagoriile' , povestile de tipul harry potter, basmele cu zane si lucrurile concrete, serioase si fundamentale. pentru ca altfel ramanem doar cu o joaca a oamenilor mari, de-a cuvintele frumoase dar care suna gol din coada. nu stiu cat de limpede m-am exprimat, dar oricum nu conteaza( e dictonul meu cand mi-e lene sa dau explicatii prea documentate).
cat despre frumoasa d-na cesereanu ( pe care o citati destul de des si cu drag)ar trebui sa o treceti in blogroll, dupa ce va faceti unul:)
datorita lolablauei :) am ajuns si eu aici si am citit. si-s onorata ca exista si numai o infima legatura intre culianu si mine!
iar de promis promit ca va fi si partea a doua la romanul Angelus. va fi adica Cyberangeus...
@ mesmeeea cuttita
...Dar ce onorată sunt eu că aţi poposit aici!Cât despre cartea planificată, abia o aşteptăm.
@ lolablau
...ai văzut cine ţi-a răspuns?:) Cere şi ţi se va da. Acuma, eu oricum aveam să-ţi spun următoarele: Ruxandra Cesereanu ţine un blog foarte sofisticat, specializat pe mecanismele interne ale literaturii, aş spune. Este aur curat şi uneori devine ezoteric, în cel mai fin sens,( când n-ai parcurs cărţile despre care scrie autoarea acolo, de pildă). Ai senzaţia că pătrunzi într-un loc iniţiatic, nu exagerez,...dar tocmai asta îl face superior.
@ lolablau
,,comparatia vrajitoriei evului mediu cu manipularea tehnologizata de azi este veridica doar la nivel stilistic.'' Nu e aşa, Culianu dovedeşte că omul de azi ca şi cel de atunci cultiva o teribilă glorificare a imaginii. Noi doar părem, subliniez doar părem, că ţinem imaginile din mintea noastră sub control. Am evoluat exterior, tehnologic, dar imaginarul nostru e mai vulnerabil. Noi nu ne mai producem fantasmele decât dacă suntem...talentaţi, le produce media în locul nostru,... aş explica-o un pic simplist.
"[...]pentru ca acum poti alege ce sa citesti, ce sa vizionezi."
Ati vazut Matrix? Ce frumoasa ar fi o inchisoare in care sa ti se ofere iluzia libertaii si a alegerii... Pe mine ma fac sa zambesc aceste alegeri. Alegeri intre ce si ce? Intre doua banalitati (x a zis aia sau x nu a zis aia), intre 2 lucruri identice dar exprimate diferit? Sa luam cazul politicului. Democratie. Pluralism de idei. Si iata ca partidele noastre se coalizeaza si isi schimba orientarea dupa cum bate vantul. Si totul se reduce pana la urma la doi candidati. Care sunt amandoi beton armat.
Alegerea e doar in mintea noastra. Cine da doi bani ce blog citesti tu? Si ce poti influenta cu asta? Mai demult, nu puteai vorbi. Acum s-a trecut la alta "faza". Acum poti vorbi orice. Si nu da nimeni 2 bani pe ce zici...
@Lotus
O închisoare, chiar şi,,ideală'' să fie, pentru mine este de nesuportat. Sunt dependentă de libertate.