Să tot fi avut eu vreo şaptesprezece ani pe când mă gândeam că n-ar fi rău să fac o facultate de jurnalistică. Cred că atunci se înfiinţase prima, dacă nu mă-nşel. Mă vedeam ca o amazoană a libertăţii cuvântului, ca o războinică suavă în numele Adevărului, cu majusculă se-nţelege. Poezia lui Arthur Rimbaud îmi dădea aripi şi viziuni cu mine iluminând obscurantismul maselor, şi ce mai obscure erau masele în anii '90, zău. La ani distanţă, privesc înapoi şi nu regret că nu am devenit jurnalistă. Am conştiinţa mai curată aşa. Adevăr şi Libertate, Libertate şi Adevăr. Nu ştiu dacă există vreun jurământ ca acela al lui Hipocrate adaptat la facultăţile care produc tineri jurnalişti, dar dacă ar fi, acesta ar trebui musai să conţină cele două cuvinte alegorice. Câţi dintre jurnaliştii români îşi permit să spună adevărul însă sau câţi sunt capabili să acceadă la el? Am să vă prezint pe viitor câţiva care îmi plac mie şi în care îmi mai pun speranţe mici, încă. Ei sunt dintre aceia care nu apar la tv. Ştim că la un radio, televiziune sau ziar pâinea se ia din mâna patronului şi tot la fel de bine ştim câtă ,,libertate'' îţi dă această sclavie financiară. Brutarul îşi frământă aluatul, fermierul îşi adapă vaca, doctorul operează, astrologul studiază stele, învăţătoarea caligrafiază şi îndrumă, dar ce face crainicul tv? Care este menirea lui? Să ,,audă în cască'' indicaţii de regie, să mimeze că îi pasă de ţară? Din fericire, unii jurnalişti se plâng de soarta profesiei lor:( Sabina Fati în Observator cultural:)
,,In absenta structurilor de breasla care sa-l apere, tinar si plin de nevoi, jurnalistul autohton pare sa nu aiba nici un fel de remuscari atunci cind sare dintr-o barca in alta, tinindu-se strins de preferintele si oportunismele patronului. Cariera sa nu sta sub semnul valorilor, echilibrului, profesionalismului, ci este subordonata dialecticii supravietuirii. Statutul jurnalistului autohton se va schimba o data cu intrarea in normalitate a tarii. Cita vreme puterea, in mod direct sau prin intermediari, controleaza trusturile mass-media, patronii vor fi tentati sa-si multiplice profitul acceptind cadouri guvernamentale, revansindu-se apoi cu articole amicale. Jurnalistul roman nu are inca reflexul democratic de a se opune comenzii patronului. Frica de concediere, in absenta unor sindicate puternice, il lasa pe ziarist prada toanelor si intereselor economico-politice ale celui care finanteaza ziarul, televiziunea sau radioul pentru care lucreaza.''
Ceea ce este straniu totuşi este cum toată presa, atât de divizată, în anumite puncte critice are brusc aceeaşi opinie. Unilateral. Cum a fost, dacă bine îmi aduc aminte, şi ca să iau un exemplu extern, cazul lui Bill Clinton. Când acea revistă a publicat articolul incriminator, pe baza mărturiei Monicăi, brusc toate celelalte publicaţii au atacat-o, au terfelit-o şi au denigrat-o. Evident că existau şi nişte casete, care au fost ulterior scoase la lumină, a urmat un proces, şi toată luma ştie rezultatul...
De ce e interesant exemplul ăsta: pentru că în general presa adoră subiectele de senzaţie. Şi ştim cu toţii că fiecare preşedinte are atât admiratori cât şi denigratori. Sau îmi scapă ceva?
@ Lotus
Azi sunt capricioasă, azi nu vorbesc de preşedinţi. Dar şi când am s-o fac, mamă-mamă!
Azi vobesc numai despre etica presei. Şi nu doar azi.Am să dezbat până simt că va conta( nu uita, revoluţiile s-au făcut pornind de la un singur om. Eu sunt o mare idealistă....)
De acord cu Sabina Fati.
Noţiunea de etică în presă e un concept depăşit pe meleagurile noastre, de vreo sută de ani încoace (adu-ţi aminte de schiţele politice ale lui Caragiale, unde un protest mediu devenea război civil în viziunea presei pro şi, respectiv, o gălăgie răzleaţă pentru presa anti). Ideea de presă corectă sau echidistantă în sine e o utopie. Sigur, ce fac CNN, BBC sau Euronews e de felicitat şi de invidiat, că noi oricum n-o să ajungem niciodată aşa; dar şi acolo sînt destule chestii de reproşat.
Singura cale de a afla Adevărul (sau măcar o parte din el) e să pătrunzi în sisteme şi să-ţi faci propria opinie. Dacă nu poţi/nu te interesează, înseamnă că meriţi să-nghiţi minciunile presei.
@culmea, să nu devii culmea defetismului.:) Nu-ţi stă bine ca tip deştept ce eşti tu să zici:,, la noi în veci nu va fi bine''. Schimbă ce poţi, adică schimbă-ţi mentalitatea. Nu-i lăsa pe alţii să te contamineze( probabil că nici n-o faci...)