mai întâi te naşti(secret de fabricaţie scenică)


scris de în

2 comentarii


descchidere mai intai te nasti caseta


( ...jurnal IV) După ce alaltăieri m-am intoxicat cu fum în Flex cu prilejul vizionării ,,Jocului de-a adevărul'' a lui Ştefan Iordănescu, din aceeaşi pricină am renunţat să văd aseară pe la ora 23 ,,Călătoria urşilor panda....'' de Cătălina Buzoianu.

Dar am asistat în schimb la  ,,Mai întâi te naşti''-ul  lui Radu Afrim. Se ştie deja că sunt o fană a lui şi că îi iert orice. Pardon, unui regizor cu geniul şi cultura lui n-am ce să-i iert.

,,Există atâtea iubiri pe lume şi atât de puţină dreptate''  rosteşte farmacistul Victor, gheboşatul, diformul, bizarul şi dependentul de medicamente. În replică, personajul Pipi, favorita mea, se-ntreabă ,,de ce cad frunzele din copaci şi de ce se părăsesc oamenii?'' Maestru al ,,sfintei depresii'' specifice începutului de mileniu, mereu reiterată în montările lui, Radu Afrim tratează cu maximă tandreţe nebuniile noastre zilnice, de majoritatea acestora noi în fond nefiind conştienţi.

Pentru cei care n-au văzut o regie marca Afrim vreau să subliniez că primul lucru care cucereşte în cazul acestui regizor este acurateţea scenografică şi poezia textelor rostite de actori. Un efect de magie ce durează  fie şi mai bine de două ore, urmărindu-te spectral  la ieşirea din sala  de spectacol,  şi care provine implicit din rafinamentul cu care este gândit şi lucrat fiecare minut al montării. Secretul de fabricaţie al viziunii scenice la Radu Afrim  îmi pare a fi capacitatea metaforică, perfecţionismul scenic, tensiunea lirică, expandarea potenţialului  emoţional  al fiecărui  personaj. Intuiesc că orice actor distribuit ar opina că atunci când joci pentru Afrim toate rolurile sunt de primă mărime, fie şi o apariţie de un minut.

Apetitul pentru oniric, subconştient, tabu, compulsie şi evanescent, infuzia de tragic, umorul  brici mă fascinează la acest regizor care este capabil să proiecteze în viitorul viitorului o artă atât de veche precum jocul cu măştile.

Sursa imaginii: http://www.ringincentrulvechi.ro/timp-liber/teatru/iubire-si-singuratate-la-odeon-9761/attachment/descchidere-mai-intai-te-nasti-caseta

2 comentarii

Tu ce crezi?