Pentru o boemă cenzurată ca mine, bloggingul poate reprezenta şi o comunitate intelectuală. O boemă, dar nu completă. La asta m-a dus gândul citind în continuare savuroasa Autobiografie ... a Gertrudei Stein. Cred că am pierdut definitiv spiritul teribil al începutului de secol XX când ,,boemele'' erau în floare, când artiştii se aveau ,,ca fraţii''. Realmente, trăiau zi de zi ca-ntr-o familie, suferind profund pentru necazurile,,celuilalt'', ajutându-l până la sacrificiu, venerându-l când avea succese. Iată numai una dintre dovezi: (înaintea unui banchet organizat de boema pictorilor francezi, grupaţi în jurul Gertrudei Stein, pentru timidul Rousseau) ,, Erau toţi într-o mare agitaţie. După câte îmi aduc aminte eu, Guillaume Apollinaire, care-l cunoştea foarte bine pe Rousseau, îl făcuse să promită că avea să vină împreună cu el. Ceilalţi aveau să compună poezii şi cântece, totul avea să fie foarte rigolo, un cuvânt favorit în Montmartre, care numeşte ceva amuzant şi glumeţ. Urma să ne întâlnim la cafeneaua de unde începe urcuşul pe rue Ravignan, să luăm un aperitif şi să ne ducem până la atelierul lui Picasso unde avea să aibă loc dineul. Mi-am pus pălăria nouă, ne-am dus în Montmartre şi ne-am întâlnit toţi la cafea.''
Ei? Unde erau ei şi unde suntem noi, postmodernii= individualiştii?!
( sursa: http://www.ricci-art.com/en/Marie-Laurencin.htm)
Individualismul acesta va fi combatut de o contrarevolutie, mica dar contra-.O simt si este si in firescul istoriei sa fie asa. Animalul din om se va revolta impotriva relatiilor virtuale si va deveni iar parte din haita. Impactul pe care il are mediul virtual acum se va micsora la a 3 generatie de la nasterea lui.
Deocamdata, pe plan mondial e liniste. In 20-30 de ani vor avea loc din nou mari schimbari (Africa si Asia fierb) care vor cere "apropierea". Deci, dupa un calcul subtire, intr-o suta de ani vom avea din nou centre de viata boema. Circuitul vietii boeme in istorie, cum ar veni :)))
Da, Liviu, rotaţia culturală nu se opreşte nicicând, în plus omul e supus modelor. Modele trec sau se repetă, e verificat. Te gândeşti însă şi la războaie când pomeneşti de acea ,,fierbere''?
Eva, se vor inmulti, intai, razboaiele civile. Dupa o perioada de acalmie, africanii si asiaticii, azi inchisi in tarile lor ca in niste lagare, vor invada Occidentul. "Invazia" blocului est-european a fost nimic pe langa ce-o sa se intampla la momentul exodului de straini saraci si musulmani in civilizatia europeana actuala. Atunci sa vezi circ! Dar mai e pana atunci :)
Liviu, practic, al doilea război mondial a nimicit acea boemă interbelică la care mă refer. Un al treilea ar reinventa o alta, zici tu. Dar oare fără război n-am putea redescoperi solidaritatea umană?
Boema de care zici a fost nascuta intre generatiile care au supravietuit primului razboi. Ei cunosteau "punerea" in pericol (razboiul), generatoare de solidaritate, dar si "iesirea" din pericol, adica exuberanta si optimismul. Acum totul e plat, tinerele generatii de azi sunt uniformizate (si de utilizarea in van a netului!), blazate. S-au nascut intr-o lume care nu ii solicita deloc, n-au un dusman comun, deci n-are ce sa ii aduca laolalta. Stiu bine din ce imi spune fiica mea de 13 ani si e valabil si la cei mai mari, pana spre 30. Sunt "seci" complet. Nu au dorintze. Imi pare sincer rau ca teoria mea nu e un optimista, dar asta cred. :)