,,Sunt acum un pitic( în ale literaturii n.n.) faţă de ce am fost..''(Zen, Jurnal 2004-2010, p.46). Aţi înţeles, citesc jurnalul lui M. Cărtărescu. Începe cu ,,2004'', taman acel an extrem de important din viaţa mea. Mi-l amintesc în detalii precise, ca pe niciun altul, şi am ocazia să-mi confrunt ,,agenda'' mea cu ,,agenda'' atât de umanului M.C. din textul diaristic. Interesante prilejuri de introspecţie îţi poate oferi, fie şi, jurnalul altuia. Sau mai ales acela.
Mă reconciliez cu scriitorul. Din cauza acestui jurnal ,,al umilinţei''( afirmă el) şi al...căinţei( consider eu). Am citit deja o sută de pagini în două zile cu înfrigurarea aceea rară din vremea adolescenţei când aşteptam cu fiori să se salveze odată Eroul romanului franţuzesc de aventuri de pe insula pustie înconjurată de rechini. Aştept să văd dacă se poate mântui de chinul facerii literaturii şi M.C. Scriitorul este bântuit de obsesia crizei de inspiraţie. Sugerează repetat că îl înjoseşte să scrie articole în Elle şi în Jurnalul Naţional, pentru o pâine desigur. Aceste nimicuri îi erodează viaţa autentică de scriitor care are nevoie de izolare creatoare şi de centrare strict pe ficţiune, nu pe gazetărie. Dispreţul de sine ia în jurnal forme cronice, nefericirea este hrana autorului zilnică, uneori îşi spune că existenţa sa nu mai are niciun sens.
În stilul său inconfundabil, mixând argoul cu cea mai sofisticată metafizică, Mircea Cărtărescu vădeşte în acest text intens ireductibilitatea dublului. Cum să fii în acelaşi timp şi scriitor (pentru care numai scrisul e viaţă), dar şi ,,tată de familie''? Iată durerea profundă a oricărui artist adevărat. Rezonând deplin cu această dramă devenită confesiune, sunt pe punctul să mă dezic de ce afirmam mai an într-un studiu ştiinţific(de critică literară, blablabla). Scriam atunci, convinsă, că blogul îşi trage sevele din mecanismele confesiunii de jurnal, că jurnalul e bunicul blogului. Rectific: un jurnal bun rămâne altceva decât un blog bun, indiferent de tematica celui din urmă. Acum înţeleg, blogul concură nu doar la afirmarea sa ca entitate textuală, ci şi la ,,clasicizarea'' de bun augur a jurnalului. Diaristica lui Mircea Cărtărescu m-a convins după doar primele o sută de pagini că sinceritatea omenească este mai compatibilă cu jurnalul decât cu blogul. Şi tot mai rămâne un rest.
ce aveți cu blogul, domnilor?!
faceți economie la hârtie!!!
:)
Recunosc dramele, le accept. Dar gandul ca scrii stiind ca jurnal va fi publicat antum imi da peste cap orice sinceritate a autorului. Nu o contest, dar imposibil sa nu nasca ea ceva perversiuni in tipul asta de scriere. Imposibil!
Voi scrie fără a avea vreo ”evaziune spontană”, să vezi atunci bălăngăneală adevărată asupra realului...
@Liviu Drugă
jurnalul meu nu va fi publicat niciodată, pentru că pe blog sunt marile mele drame, pe hârtie am uitat să scriu!
Cred ca un blog poate fi asemanat cu o tabla dintr-o clasa de scoala. Poti sa scrii pe ea poezii inspirate, dar si mari tampenii. P...a + p.....a = f...t. Se preda din clasa intai. Un blog nu este un gen literar si nu se poate compara cu un jurnal literar. Sinceritatea nu se poarta pe bloguri. Fiecare isi ia o masca.
Scorchfield
Ecologistule! :)
Domnilor,
Dacă n-ar trebui să-mi fac somnul de frumuseţe, câte nu v-aş mai spune...( Scorchfield, ai grijă cu spontaneitatea ,nu-i bună în orice situaţie.:))
Mofturi, super tare comparaţia cu tabla şcolară, admit.
Şi acum despre sinceritate: da, m-am întrebat şi eu dacă nu-i vorba de ,,sinceritate controlată'' dat fiind că e jurnal antum. Mi-am şi răspuns şi voi dedica( era planificat) o postare în consecinţă. E vorba de multă sinceritate, dar nu completă, ca să scriu pe scurtătura scurtăturii.
Vedetismul este la modă, știu că asta îi deranjează inclusiv pe pictori, având portretele minunate ale Principelui din Pipera și de ce nu aș scrie un Jurnal în care știind că va fi publicat nu-mi voibălăngăni presupunerile: ”a fi sau a nu fi”... ce jenant!
Da, Scorchfield, aşa e.
Cărtărescu se plânge cât îl costă vedetismul ,...,,în 2005''.(interviuri stereotipe, apariţii media alături de cântăreţi şi de Botezatu, viaţa editorială etc.)
Enumeră rezidenţele-i în străinătate şi călătoriile cu avionul, tot mai numeroase.
Din păcate, tot mai aştept să-l văd că se-ntreabă:,,oare am căutat acest vedetism?''
cred că am răspuns la mine :)!
Scorchfield, da, pricep...am să trec prin zonă.
ma bucur mult ca-ti place zen! astept insemnarea de dupa finalizare :)
capricornk13, ia, vezi aici: :)
http://evaziunispontane.blogspot.com/2011/11/pactul-cu-sinceritatea.html
Am încercat să fiu imparţială. Cărtărescu rămâne un mare scriitor. Unii îl acuză de celebrizare,de pactizări..., dar nu sunt eu aceea să dau cu piatra.