Intoxicată de hybrisul mediatic, am şi eu o opinie despre subiectul săptămânii: bacul.
Generaţia copy paste e foarte vulnerabilă. Obişnuită să i se deschidă ,,sesamurile'' vieţii cu un simplu click, nu vrea şi nici nu ştie să facă efort, să se replieze, să răzbească, să ia decizii proprii. Nu ştie să ia decizii, zic, doar să zapeze, să surfeze. Sigur, societatea actuală i-a creat un zeitgeist, pe principiul ,,totul right now, fără efort''. Acestei generaţii dacă-i tăiem curentul (energia electrică) moare de inaniţie.
Sunt pentru o şcoală activă, dinamică, cu programe simplificate mult, în care elevul să se exprime, să se dezvolte, să se introspecteze, să se afirme. Cu toate acestea, susţin efortul, munca, dedicaţia. Nu se poate să cedezi pentru că ai picat bacul pe care ai alternativa să-l dai la toamnă din nou.Până atunci mănânci materia şi-ţi mai rămâne timp şi de un club( sâmbăta seara) şi de o tăvăleală. Endorfinele fac bine asimilării ştiinţei, spun eu.
Şi să nu-i uităm pe cei care în anii '70, '80, '90 au dat examene foarte serioase în liceu şi au picat de trei ori la facultăţi de elită. Ca apoi să reuşescă în viaţă, definitiv. N-a fost o traumă naţională. Să pici un examen este o oportunitate psihologică ca să te întrebi ce vrei şi ce poţi? Dar nu te omori. Zici cel mult: las'că vă arăt eu ce pot data viitoare.
Nu cred ca vina apartine numai elevilor.
mofturi, reia începutul paragrafului meu nr.3. :)
de aparat cu difuzor magnetic introdus în ureche cu pensa şi în tehnologie "blue-tooth" nu a auzit nimeni :) se vinde împrumută cu 50 de euro!
la Facultatea cu profil Electric, profesorii "mai răi" au emiţătoare cu bandă largă ce fac imposibilă folosirea mobilelor.
Se va copia tot timpul, anul acesta elevii au fost surprinşi de camerele de luat vederi.
Anul viitor această "rachetă" va avea o "anti-rachetă" şi tot aşa.
Felul minunat de-a învăţa sau chiar de a citi, prin care omul are "trăiri" sau chiar "treziri" este pe moarte, un cip electronic în creier le va rezolva pe toate acestea! :)
Scorchfield, sper să nu moară liberul nostru arbitru decât o dată cu specia...
@Scorchfield
Eu voiam să zic că pe la internet-cafe-uri se downloadează la greu referate, însă m-ai cam tăiat replica cu ce ai zis tu.
Întotdeauna s-a copiat, dar în aceeaşi proporţie? Mai demult se făcea şcoală în România.
Lotus şi eu am copiat, învăţasem la un examen cu multe litere şi puncte, la patru noaptea am adormit, ceva ore, mi-a picat exact ultima lecţie, nici măcar nu am ajuns la ea, totuşi eram aproape cu câteva cursuri; am copiat de ciudă!
Aşa este, oricum se învăţa mai mult în trecut!
Eva:
Uau! Ce look mortal !
Merci, mofturi, dar încă e în lucru...stai să vezi ce va urma...:)
@Scorchfield
Aha, deci admiţi? Deci clar. Deci da. Cel puţin eu nu am recunoscut aşa ceva pe bloguri...
Domnilor, eu recunosc că n-am copiat deloc.
Şi am un dispreţ suprem pentru actul în sine. Scorchfield, fiindcă ai recunoscut, te-am iertat, dar să nu se mai repete!:)
Poveste: aveam 18 ani şi am dat examen inclusiv oral la franceză pentru intrare la facultate cu o vrăjitoare rea, vestită de dură. Tremuram, era sângeroasă. Aveam o bibliografie cu texte multe, unul singur nu-l ştiam, ăla mi-a picat. Când am tras subiectul am paralizat,căci de nu treceam mai aşteptam un an. Dar eram hotărâtă să fie pe viaţă şi pe moarte. M-a ascultat cu atenţie şi a zâmbit ironic în franceză: ,,Mademoiselle( traduc:::) nu ştii aproape nimic despre ce te-am întrebat pe textul x, dar ai o pronunţie superbă, meriţi o şansă. Eu te trec deşi n-ar trebui, nu mă dezamăgi la examenul scris, ai grijă.'' Şi n-am dezamăgit-o niciodată, devenind studentă chiar în acel an, cu notă f. mare.
Ea, profa cea mai dură, care mai mulţi pica decât trecea, mi-a dat o şansă, mi-a dat o dispensă.
Asta fac profesorii,,mari'', sunt mari intuitivi şi mari profesionişti: simt omul. Dacă vrei ceva cu adevărat, există mereu o portiţă cinstită. E filozofia mea de viaţă.
@eva
Din ce spui reiese că franceza a fost de bază pentru facultatea pe care ai urmat-o ulterior acelui examen. A copia în acest caz înseamnă a te minţi pe tine însăţi. Dar dacă accesul la acea facultate ar fi fost condiţionat de ceva materie gen informatică sau chiar educaţie fizică, că a fost bătut în cap cine a făcut regulile la minister, materie care nu ţi-ar fi trebuit veci după aceea şi cu care n-ai avea nici în clin nici în mânecă? Şi s-ar ivi o oportuinitate, de exemplu ai cunoaşte profesorul examinator?
Nici eu nu sunt adeptul copierii ca idee dar să ne ferim de a gândi prea radical sau inflexibil.
Lotus,
Am radicalismele mele, dar iert mult şi multe oamenilor talentaţi, pasionaţi. Şi sinceri. Le dau mereu şanse:) Dar pe indolenţi şi pe insolenţi nu-i am la inimă. Am dat exemplul acesta ca să arăt cum o persoană (aceea d-nă Profesor) vestit de exigentă şi de radicală a făcut rabat. Pentru că a simţit că îmi doresc cu ardoare să fiu acolo. Mi-a sugerat că depinde de mine să răzbesc.
În basme şi în mitolologii, eroul e supus la probe. Viaţa toată e numai probe şi examene. Cei inimoşi şi motivaţi se zabat şi ies la liman. Cu MARE EFORT, dar ies şi ..merită.
Subliniez: mulţi din acesti tineri de la bac sunt tatuaţi cu filozofia de viaţă: ,,îmi bag picioarele''. Sunt flegmatici, apatici, injurioşi. Nu, asta nu-mi place. Asta nu o permit.
inflexibilo ! :)
ba nu, eram bună să fac sfoara în gimnaziu, hihihi...
vreau să zic...eram flexibilă după notele şi spusele profului de sport, hihihi
Cum in weekend am fost la revederea de 25 de ani, am putut vedea prima pagina, xeroxata, a catalogului mea din clasa a 12-a. Romana - 10, chimie - 5, mate - 5, fizica - 5, parca si istorie era trecuta pe prima pagina - 7.
Am copiat in liceu mult de tot. Am copiat la mate, chimie si fizica de la colegi. N-as fi stiut nici unde sa caut in carti. Am pierdut intelegerea acestor materii inca de la inceputul lor, deci colegii, in special 2, au fost salvarea mea.
Sunt impotriva copiatului, dar si atunci, ca si acum, vina apartine 90% profesorilor care nu au fost in stare sa trezeasca in elevi interesul.
Aşa, Liviu, îngroaşă rândurile ălora care s-au spovedit la mine pe blog, hihihi!
Nu vă e frică că vând pontul lui Monsieur Funeriu şi vă pune să daţi bacul a doua oară, că prima oară aţi mai şi ,,evazionat'', iată dovada aici?! S-ar numi a doua lege a lustraţiei, hihihi...atunci să vă văd...:)
Eva, acum chiar ca ar fi o faza dragutza - sa vad cum ma descurc fara BAC. Eu cred ca bine :))
Şi eu cred că foarte bine.:)