De ce nu? Am bunul obicei să vâr în geanta de plajă, alături de prosop şi de accesorii, şi o carte( proză sau eseu). Cred că nu fac rău şi mi-am dat seama de asta citindu-l pe sociologul Jean-Claude Kaufmann care a scris nişte studii despre psihologia omului la plajă( prin extensie: bazin, piscină, etc.). El arată cu dovezi că oamenii aflaţi în astfel de posturi relaxante sunt mult mai atenţi la ceilalţi, implicit la gestica celor din urmă. Am probat-o nu o dată: citesc la plajă şi lumea e curioasă ce citesc. Mie mi se pare că fac un mic bine cărţii astfel. În rezumat, am o veste bună şi una proastă, cu care să încep? Păi, vestea bună e că lumea nu citeşte ziare şi tabloide la piscină. Aproape deloc. Dar nici literatură. Defel. Cu toate acestea, atenţia mult distribuită spre celălalt îi face receptivi pe majoritatea la aşa-numiţii ,,excentrici ai plajei''. Eu de pildă, mi-am adus la bazin intenţionat ,,Narcoticele...'' lui Andrei Oişteanu( sic!). Am creat ceva interes, lăsându-mi ,,neglijent'' cartea pe prosop etc. Aş mai fi vrut să scriu despre dificultatea lecturiii la piscină. Poate fi o probă de anduranţă să citeşti cu apa şiroind pe tine, cu soarele în ochi, cu cremă de protecţie pe mâini, în poziţii incomode, simţindu-te privit, urmârind copilul în ,,piscina mică'' şi câte şi mai câte. Dar ce nu fac eu pentru promovarea cărţilor bune, aud?
Sau sa citesti sub apa...
mofturi, un e-book waterproof :)
Sau să citeşti în pat... Iubitule, te mişti dumnezeiesc, dar dă-ţi puţin capul mai la stânga că nu văd foarte bine şi e dificil pasajul ăsta... :D
ei, m-ai stârnit cu Kaufmann! că despre Narcotice n-ai zis nimic :)
Lotus, d-na respectivă pare că vrea o schimbare...de poziţie...poate una acvatică, sau una verticală, sau una semiverticală...:)
puideblog,
despre Andrei Oişteanu scriu curând, negreşit. La Kaufmann îţi recomand
http://www.shopmania.ro/carti/p-trupuri-de-femei-priviri-de-barbati-jean-claude-kaufmann-8685191
Necitind literatura, care necesita o concentrare de tip "suvoi", si alegand abordarile eseistice sau explorarile istorice, cititorul de piscina are timp sa "rumege" scurt ideile/ teoriile din acest gen de carti. In paralel cu rumegatul, privirea ii scapa de pe un detaliu pe altul, peisajul devine astfel un soi de panou care il ajuta pe cititor sa isi agate, relaxant, un gand de altul. Nici eu nu imi iau romane la citit in aglomeratie - de acolo stiu ca ai dreptate :)
Liviu, şi mai există piscine şi piscine, cum se zice. Cele neaglomerate sunt preferabile şi favorabile lecturii ( sugerez prin imagini:))...