Sexagenara şi tânărul


scris de în

comentează primul


Pentru bărbaţi, cărora nu li s-a pretins niciodată să fie desăvârşiţi, poate fi mai greu de înţeles. Pentru femeile frumoase această lectură poate fi rău, foarte rău prevestitoare.

,,Sexagenara şi tânărul’’, reeditat de Polirom în acest an, este un roman de un curaj nebun care păstrează maniera foarte sinceră şi autoficţională din ,,Hai să furăm pepeni’’. O femeie care se îndreaptă spre şaptezeci de ani, în speţă un alter-ego al autoarei, îşi povesteşte trecutul, erotic cu precădere, în faţa unui tânăr impasibil, identificabil cu o ,,privire verde’’. La lăsarea nopţii el va pleca, imperturbabil, romanul se încheie cu uşa care se închide peste singurătatea protagonistei, iar cititorul se întreabă cât curaj trebuie să fi avut autoarea să ducă până la capăt acest exerciţiu de introspecţie psihologică şi erotică.

Putem observa că organul dorinţei feminine, cu certitudine unul situat undeva prin creier, moare ultimul. De aici survine un întreg dezastru când hormonii, trupul şi tot angrenajul atractivităţii feminine se erodează. Considerând că la acea vârstă nu mai e nimic de pierdut Anna, sexagenara din roman, îşi permite un solilocviu asistat despre tânăra femeie care a fost. Nora Iuga are excelenta intuiţie să nu cadă în pericolul idealizării şi portretul Annei la tinereţe este unul cinic, ironic, ireverenţios. Cinismul se păstrează şi în privinţa bătrâneţii, ca şi cum cu necruţarea scriiturii pe necruţarea senectuţii călcând ceva ceva s-ar mai putea salva:,,Privirea verde a ales din tot trupul ei mâinile, la care un ochi mai atent ar descoperi încheieturile uşor deformate. Anna îşi mişcă degetele graţios şi degajat, mai crede că acele mici diformităţi nu se văd încă…’’.

Cu certitudine, acest text îndrăzneţ ne arată că minţirea de sine este de o toxicitate cumplită pentru femei şi că frumuseţea feminină apare extrem literaturizată fără a ne face mari servicii nouă, celor cărora ni se pretinde nesăţios de către o întreagă societate contemporană.

Tu ce crezi?