jurnal de festival EuroUnderGround 2012 (I)


scris de în

4 comentarii


sursa foto: http://www.cafeacutaifas.ro/2012/03/capra-cu-trei-iezi-cronica-de-teatru.html

Ieri, a doua zi de festival, am vizionat ,,Capra cu trei iezi. Un studiu gastronomic'' de Alexandru Dabija, după ce în prima seară am văzut-o, perfectă, infailibilă, pe Oana Pellea în ,,Vocea umană''. Trebuie să recunosc că mica distribuţie din montarea d-lui Dabija este excelentă, mai ales Lupul (Andi Vasluianu) şi  Mama (Emilia Dobrin). Pe Andi Vasluianu îl prind perfect rolurile de băiat rău, se ştie,  iar fără barbă arată răvăşitor pe scenă după cum m-a lăsat să intuiesc un neexprimat oftat unanim al publicului feminin din sală. Deşi mai cunoscut ca actor de film, pot spune cu mâna pe inimă că filmografia lui amplă nu impietează apariţiilor sale pe scândură.

În ce o priveşte pe Emilia Dobrin, căreia i-am găsit o poză pe internet de o frumuseţe tulburătoare, una de pe la 20 de ani, afirm cu convingere că este o actriţă  minunată, cu o voce unică. Una dintre puţinele care pot întruchipa ipostaza tragicului fără artificii, doar dintr-o privire, doar dintr-un gest, fapt ce o aşază în linia unei Leopoldina Bălănuţă sau Gina Patrichi de odinioară.

O piesă bună, însă ce m-a descumpănit un pic a fost ideea montării, cam difuză. Pe alocuri frizând comicul, pe de altă parte cultivând ironicul şi mai ales făcând un negru haz de condiţia noastră de popor mâncător de sarmale, opinez totuşi că fără această frumoasă distribuţie piesa ar fi eşuat un pic. Eu una am ales să o asimilez ca pe o parodie simbolică la adresa violenţei care sălăşluieşte în noi, dar şi ca pe un apel la recontextualizarea tragicului românesc. Oare suntem noi un popor capabil de tragic, în fond, -Cioran susţinea că nicidecum- sau spiritul cinic-glumeţ ne-a făcut să  ne ratăm în această privinţă? În fine, ironică mi s-a părut şi referirea la bucătăria noastră naţională modestă, lipsită de mare imaginaţie, fără prestigiu, cu toate acestea viguroasă şi sinceră.  Într-un fel: spune-mi ce mănâncă neamul tău, ca să-ţi zic cine eşti. Şi mai ales, ce nu poţi deveni.

4 comentarii

Tu ce crezi?