jurnal de festival EuroUnderGround (II)


scris de în

comentează primul

Imagini din piesa Fat Pig, http://prinbrasov.com/2011/11/festivalul-dramaturgie-contemporana-ziua-3-4/sursa

Am avut dreptate să pariez pe Andi Vasluianu alaltăieri, căci aseară a fost iarăşi minunat într-un alt rol: ,,băiatul convenţional, corporatist''. Este vorba de piesa ,,XXL. Fat Pig'' de Neil LaBute, un scenarist american contemporan care ştie să sesizeze problemele delicate ale erosului din zilele noastre.

Băieţii convenţionali nu iubesc fete grase

Aşa s-ar putea formula morala montării ,,XXL.Fat Pig'' marca inconfundabilă a Teatrului ACT. Interpretat într-o manieră simplă şi foarte contemporană, scenariul recompune o poveste de iubire care eşuează. Ceva atât de  actual, nu-i aşa? Helen, alias Raluca Vermeşan (o tânără bibliotecară obeză) îl întâlneşte pe Tom, un corporatist la costum într-un fast-food, loc în care ea vine aprope zilnic pentr calitatea pizzei. Tom este un ins de inteligenţă medie, convenţional şi bine intenţionat. Treptat se îndrăgosteşte de bibliotecara veselă şi inteligentă, ba chiar ajung să locuiască împreună o scurtă perioadă. Câtă vreme  cuplul se izolează de lume, atracţia lui Tom faţă de Helen rezistă, dar când  glumele de la birou se înmulţesc şi mai ales atunci când Helen e văzută pe plajă de către corporaţie, la meciul stereotip organizat de firmă, Tom cedează şi îşi mărturiseşte neputinţa. Profunzimea subtilă a scenariului fascinează, naturaleţea replicilor este dezarmantă, iar jocul actoricesc e superb. În context, este de arătat că Vlad Zamfirescu ajunge favoritul publicului, rege de o seară în regatul cinismului.

Tot el, Carter (Vlad Zamfirescu) spune pe scenă cam aşa: ne e teamă să nu ajungem ca ei( ca obezii n.m.)fiindcă doar câteva pachete de biscuiţi luate zilnic ne despart de starea de obezitate. Îi dispreţuim, îi credem slabi (de înger). În ce o priveşte pe arădeanca Raluca Vermeşan, cea care a primit premiul pentru debut al Uniterului exact pentru rolul Helen, la ea emoţia indusă publicului este covârşitoare pentru că actriţa are curajul să se joace pe sine însăşi în ,,XXL''. Cu o figură hollywoodiană de baby-doll, Raluca  Vermeşan este o actriţă atipică, neconvenţională, fermecătoare.

Tu ce crezi?