Doină...


scris de în

8 comentarii

În ,,Masele şi puterea'' Elias Canetti dovedeşte că acolo unde e foc mulţimea dă buluc, ca la un ritual de purificare ancestral. Am urmărit foarte puţin evenimentele şi prostestele socio-politice recente. Am ales să muncesc şi să gândesc ,,de capul meu''. Mi-a ajuns totuşi  la ureche  o clamare din ,,agoră'' cum că poporul vrea să fie salvat de Arafat şi de Johannis. Doi ,,arieni'', simpatici şi meritorii de altfel. Asta venind la pachet cu intoleranţa protestatarilor de a  îngădui în  piaţă orice ,,politic'', de oricare culoare ar fi el.

De la mijlocul secolului al nouăsprezecelea şi până azi poporul acesta visează la un ,,străin'' care să salveze o ţară pare-se neguvernabilă. E un vis himeric care persistă în mentalul colectiv. Câtă tristeţe să vezi că tu pe tine ca neam nu te poţi ajuta, scăparea venind printr-o grefă exterioară întotdeauna! Sunt crescută într-un spaţiu multietnic şi multicultural,nici nu ştiu să funcţionez altfel, prin urmare sunt perfect tolerantă cu străinii. Dar zic: mă înduioşează încă mentalitatea noastră de popor ,,orfan şi neiubit'' urlând după o metaforică mamă adoptivă.

În altă ordine de idei, la tv de o săptămână e ca pe Facebook: fiecare ,,contează'' şi are ,,pagina'' lui. Momentul lui de glorie.Un reality show non-stop în care anonimii ,,contează''.

Între timp eu m-am întors la clasici. Am îmbrăcat simbolic o ,,cămaşă albă'' şi am răspuns invitaţiei ziaristei Cristina Lazurca pentru evenimentul ,,Ioan Slavici, lecturi personale''din 18 ianuarie, la 164 de ani aniversari. Consider iniţiativa Cristinei un gest de continuitate şi de normalitate, salutar .Astfel că am avut ocazia să aflu din nou cât de vizionară se dovedeşte memorialistica şi jurnalistica lui Ioan Slavici, un alt ,,filogerman'' care făcea elogiul modelelor străine bune. Revizitaţi scrisorile lui Slavici către Nicolae Iorga şi constataţi câtă actualitate conţin ele în privinţa crizelor şi lipsurilor unui( aceluiaşi) popor. Din păcate, Iorga l-a minimalizat pe Slavici, nemeritat.



8 comentarii

Tu ce crezi?