Greek Dream


scris de în

2 comentarii

Nu-mi fac educaţia economică de la tv, că e sub demnitatea mea. Nu-mi plac decât sursele profi, în toate, sunt deformată profesional, ştiu. Aşadar, n-am citit de mult un text bun de economie, că n-am avut vreme, dar şi când m-apuc să recuperez... Pe scurt: n-am pregătirea adecvată, dar tot pot spune ceva despre situaţia grecească.  Răspicat.

Pentru mine, ca simplă turistă, era clar de câţiva ani că grecii trăiesc din turism şi din uleiul de măsline exportat. Nu produc aproape nimic şi mă bazez pe o dovadă simplă. În insula Corfu de pildă, nu zic de Paxos, superbă, dar foarte mică, nici de altele etc., am parcurs pe bicicletă nişte sate greceşti cu livezi, locuite de ţărani bătrâni. M-am întrebat, din ce trăiesc bătrânii ăştia că-n livadă n-au plantat nimic de tip legumă, doar măslini şi doi trei mandarini?! Nu zic că solul stâncos nisipos le-ar fi prielnic, dar există tehnici noi şi simple de legumicultură. Astfel, am concluzionat că localnicii îşi cumpără cele de trebuinţă ca şi turiştii, din magazine.Calitatea din comerţ a fructelor şi a legumelor era lamentabilă. Preferabil să serveşti o salată la tavernă decât să ţi-o prepari din ingrediente veştejite. Era clar că nu erau ,,locale'', fresh. Vorbesc totuşi de Insula Verde a Greciei. Simplificat: aprob în întregime că nu poţi să te menţii economic dacă nu şi produci. Iată, când turismul nu mai merge, fără un plan B, Grecia a sucombat.

Dezavantaj ei, dezavantaj eu, care anul ăsta nu mai merg în insulele lor. Recunosc, am renunţat de mulţi ani  la Marea Neagră.( Nu adaug poze, m-ar incrimina :).)

2 comentarii

Tu ce crezi?