Ce rost are să mai facem sau să mai dezbatem (despre) literatură, Domnule?


scris de în

10 comentarii

Ieri, am mâncat literatură pe pâine în context universitar. Am avut ocazia să vorbesc şi să mi se vorbească despre literatura contemporană. În locul unei conversaţii formale am avut parte de nişte efervescenţe intelectuale foarte frumoase.
  
Cu câteva zile înainte, un important scriitor român, cunoscut, talentat, citit, îmi prezenta neliniştile sale asupra soartei literaturii într-o vreme a hedonismului consumerist şi a editurilor mercantile. Încă sub impresia zilei de ieri, am să-i răspund un pic liric: 



,,Ce rost are să mai facem sau să mai dezbatem despre literatură, Domnule? Acelaşi rost pe care îl are pentru arhitect construcţia unui pod perfect care, însă, pe timp de război ar fi aruncat în aer. Acelaşi rost pe care îl inspiră unui maestru cofetar realizarea unui tort savant, unic, menit a fi ciopârţit de furculiţele mesenilor. Acelaşi rost pe care îl sugerează unui biolog salvarea unei specii de păsări de la extincţie. Acelaşi sens pe care îl imaginează un alpinist escaladând un pisc semeţ. Acelaşi... Ştim, Domnule, că toate cele omeneşti sunt trecătoare, dar un cerc restrâns dintre noi continuăm şi vom continua, ca şi dumneavoastră, să o ,,proclamăm'' pentru acele momente de graţie pe care nu le poate oferi decât ea, literatura bună, şi nimeni altcineva.''( În imagine, un decan atât de devotat Universităţii şi Literaturii, profesorul şi criticul literar Ion Simuţ.)

10 comentarii

Tu ce crezi?